Articole psi,  Articole psi despre copii

COPILUL SI FAMILIA

de Catalina Hetel, psihoterapeut

Pentru parintii si pentru cuplurile de azi comparativ cu cei din trecut lumea pare diferita de cea a parintilor sau a bunicilor. Destramarea familiilor este mai degraba o regula decat o exceptie. Institutiile societatii nu isi cunosc clar rolurile. Scolile au demarat un program de consiliere psihologica, dar adesea cei care lucreaza in aceste programe nu stiu ce sa faca cu materialul expus de catre copii, in legatura cu viata lor de familie si se jeneaza sa “intervina” intre relatiile adultilor. Sentimentele sunt dificil de abordat, iar problemele pot fi amplificate in loc sa fie solutionate. Aceste proiecte au adeseori drept rezultat ostilitatea copiilor fata de demersuri psihologice sau fata de familie.

In perioade ca cea prin care trece Romania, anxietatea indivizilor este crescuta, acestia suportand niveluri de stress mari.Institutiile societatii, inclusiv familiile sunt mai putin organizate si mai instabile. Majoritatea familiilor insa, nu au o modalitate de a reactiona si prefera sa apeleze la principiile dupa care s-au ghidat familiile lor, perpetuand astfel, niste patternuri gresite sau violente. De multe ori, parintii cauta punctele de vedere ale specialistilor, “din carti”, in loc sa opteze pentru o pozitie proprie, responsabila si matura.

Familia este o unitate emotionala, iar o actiune, o atitudine sau o emotie a unei persoane din grup ii afecteaza pe toti ceilalti. De asemenea,caracterul perturbat al relatiilor de acasa, afecteaza si alte relatii (de la scoala, de la serviciu, din societate). Relatiile de familie intense si agitate creaza un model reprodus in orice loc din societate. In plus, anxietatea purtata cu sine, afecteaza orice gen de relatie. De exemplu, alcoolul si drogurile pot fi utilizate de tineri si pentru a se izola sau distanta de familiile lor. In consumul de substanta, adolescentii isi gasesc o identitate diferita de cea a familiei lor. Copiii izolati emotional de familiile lor, vor incerca deseori sa isi construiasca o familie substitut intr-o secta sau intr-o banda.

Acolo unde exista probleme cronice de familie, s-a constatat ca tiparele de comportament caracterizate de instabilitate, cum ar fi: casatorii multiple, divort, dificultati legale, somaj de lunga durata, sunt comune in reteaua familiala extinsa. Societatea nu prea stie ce este de facut cu aceste persoane al caror comportament a scapat de sub control. In incercarile de a solutiona aceste probleme in mediile institutionale (spitale de psihiatrie, scoli de corectie, penitenciare), rezultatul poate fi dimpotriva, accentuarea problemelor. De obicei, cu cat este mai intensa interventia societatii cu atat rezultatul pe termen lung este mai slab.

Pe de alta parte, psihoterapia se axeaza aproape in exclusivitate pe papient, pe patologia acestuia, fara sa studieze cadrul mai larg al interactiunilor din sistemul familial si modul in care acestea afecteaza persoana care prezinta simptomele.

In ceea ce priveste violenta asupra copiilor, de obicei, cei implicati in acte de violenta nu sunt persoane indiferente, asa cum s-ar crede,ci dimpotriva, persoane intens implicate emotional. Violenta poate fi considerata o escaladare a proceselor emotionale din nucleul familiei dar si din generatiile anterioare succesive. Daca nimeni nu invata cum sa isi distruga propriile sabloaneemotionale, procesul va continua de-a lungul mai multor generatii.

Cei mai multi dintre noi avem numeroase prejudecati si idei preconcepute care ne determina cursul vietii. Multe idei si convingeri ne-au fost induse de societate, alte valori si principii auu fost mostenite din familie. O alta categorie de valori ne-au parvenit prin intermediul scolii sau al altor institutii. Familia este o unitate emotionala in care membrii se influenteaza reciproc emotional si comportamental. In perioadele dificile din punct de vedere social si economic, gruparile de indivizi, deci si familiile intampina greutati, frecventa de destramare a cuplurilor este mare, subzistenta devine dificila, astfel incat parintii vor avea mai putin timp si energie disponibile pentru copii.

© Copyright Hetel.ro 2013