Depresia – caracteristici si solutii
Semne care pot precede un episod depresiv
articol de Catalina Hetel, psihoterapeut
Insomnia. Este mai degraba o trezire precoce la orele 4 dimineata insotita de imposibilitatea adormirii si impresia ca noaptea s-a terminat. O alta varianta este somnul fragmentat Adormi si te trezesti, apoi adormi la loc cu impresia ca somnul nu a fost odihnitor.
Scaderea libidoului. Raporturile sexuale sunt rare si generatoare de anxietate. Subiectul nu vorbeste despre acest aspect, considerandu-se vinovat in fata partenerului.
Lipsa de tonus.
Este o pierdere a energiei, lipsa de vigoare pe care subiectul incearca sa o compenseze prin hiperactivitate. Individul incearca sa faca totul fara a duce nimic la bun sfarsit.
Tulburari de caracter, observate mai ales de anturaj, se manifesta prin impulsivitate si iritabilitate pentru care subiectul se invinovateste. Devine intolerant, sau are toleranta scazuta la stress sau la schimbare, putand dezvolta furie disproportionata.
Anomalii senzoriale la nivelul auzului si al gustului. Intoleranta la zgomot, subiectul devine iritabil desi inainte putea suporta cu usurinta zgomotele, Subiectul se izoleaza de anturaj si de prieteni pe care ii considera prea galagiosi. Alimentele par a nu avea gust, aparent pare o scadere a apetitului.
Schimbarea de comportament, anturajul este mirat de aceasta schimbare, subiectul simte ca nu mai este el insusi. Este nelinistit. Pentru a diminua angoasa trezita de pierderea controlului, apare tendinta de a consuma alcool, ceea ce agraveaza problema.
Somatizarile,
de tipul cefalee, tulburari digestive, oboseala. Subiectul nu vorbeste despre suferinta sa, in schimb lasa corpul sa vorbeasca.
Ce faceti pentru a stopa evolutia starilor depresive
Consultati un specialist, psihoterapeutul va ajuta sa intelegeti ce se intampla cu dvs si sa parcurgeti in siguranta etapele iesirii din depresie si a evitarii recaderilor. De asemenea, uneori poate fi nevoie si de ajutorul unui medic psihiatru care sa prescrie antidepresive usoare sau medicamente care sa va ajute sa dormiti pentru a va recapata fortele si a va relua activitatea.
Atunci cand simtiti ca situatia va depaseste inseamna ca aveti dreptate. Nu asteptati sa treaca de la sine si nu asteptati solutii miraculoase de la prieteni sau de la familie. Acestia au rolul de suport dar nu pot suplini ajutorul unui specialist.
Schimbati-va obiceiurile, Aici aveti nevoie de ajutorul anturajului. Va aflati intr-un cerc inchis, nu faceti nimic din ce va place ceea ce va da o stare proasta care va impinge sa nu aveti initiativa de a face ceva placut. Iesiti la un film, la un restaurant, faceti sport, regasiti activitati care sa va faca placere. Nu va pierdeti in munca sau in grijile familiale, caci astfel nu veti reusi decat sa va amplificati neputinta si starea de vinovatie care va duce in depresie.
Luati-va o mica vacanta, evitati filmele sau stirile violente, ascultati muzica, faceti sport.
Identificati gandurile negative si inlocuiti-le cu ganduri pozitive. In fond, orice lucru are o parte buna si una rea. Daca ne-am obisnuit sa vedem partea goala a paharului, la fel ne putem obisnui sa o vedem si pe cea plina.
Depresia nu este o slabiciune de caracter, nu este o stare sufleteasca romantica si nici o tara de care trebuie sa va fie rusine. Depresia este o boala pentru ca are simptome recunoscute, poate afecta pe oricine si are un tratament precis care permite vindecarea.
Vointa nu este de ajuns in tratarea depresiei pentru ca deprimatul sufera profund avand impresia ca nu se va vindeca vreodata, pentru ca boala poate trena si ani, pentru ca ea poate afecta si familia si serviciul.